csütörtök, május 26, 2016

Viselkedés alapján azonosítja majd a felhasználót a Google új megoldása, ami tízszer olyan biztonságos lesz a cég szerint, mint az ujjlenyomatolvasó.

Olyan újfajta azonosítási módszeren dolgozik a Google, ami végleg leszámolna a jelszavakkal. A rendszer a felhasználó egyedi telefonozási szokásaiból, és azonosítóiból határozná meg azt, hogy valóban ő kezeli-e a készüléket.


A Project Abacus része a Trust nevű API (alkalmazásprogramozási interfész), amit júniustól több pénzügyi intézet is tesztelni fog. A rendszert okostelefonokra tervezték, és számos személyes indikátort vesz figyelembe. Ahelyett, hogy jelszót kérne a telefon, helyette elemezni fogja az arcot az előlapi kamera segítségével,
figyelembe veszi a hangot, és még azt is, hogyan gépel, miként mozog a felhasználó.

Ehhez mind a gépi tanulást hívja majd segítségül, valamint a telefon érzékelőit használja az adatgyűjtéshez. Mindezen adatokat betáplálja az interfészbe, ami összeállít abból egy „bizalmi pontszámot” (trust score. Ehhez tud viszonyítani a beléptetéskor: ha a bejelentkezni kívánó felhasználó ezt megközelíti, akkor beengedi, ellenkező esetben nem. 

Ennek célja, hogy még biztonságosabb legyen az eszköz. A jelszót ugyan megszerezheti valaki, de sokkal nehezebb az egyedi azonosítókat lemásolnia. A Google szerint ez a megoldás tízszer olyan biztonságos lehet, mint az ujjlenyomat olvasás. 

A fejlesztők programjainak ez további biztonságot ad. Egy banki app például, kizárólag ezzel a módszerrel adna hozzáférést. Azt is beállíthatják majd, hogy egyes appokhoz mekkora trust score kell elérni, az érzékenyebb adatokkal dolgozó alkalmazásoknál ez értelemszerűen magasabb lenne. 

A tesztelés nemsokára elkezdődik, de a cég elárulta, hogy minden androidos fejlesztő számára elérhetővé válik még az év végéig.

Forrás: http://www.origo.hu/techbazis/20160525-kinyirja-a-jelszavakat-a-google.html

Címkék: technológia

Szólj hozzá elsőként!
Ha tetszett Önnek az olvasmány, bátran ossza meg!
comments powered by Disqus
Mégsem váltok országot Válasszon országot!
Mégsem keresek Keressen rá bármire!
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó