csütörtök, június 16, 2016

Több tízmilliárd forintot követelnek a fővárosi önkormányzattól és cégeitől különböző perekben, írja a Népszabadság. Néhány pervesztés megingathatja a 313 milliárdos főösszegű költségvetést, mivel a büdzsében alig vannak tartalékok.

Budapest jelenleg perek tucatjaiban érintett alperesként, ezekben a legnagyobb a tét: 

 • Alstom, metrókocsi-szállítás: 10,9 milliárd forintot és kamatait követelik a BKV-tól
 • CET/Bálna építése: 9 milliárdot kér a kivitelező Porto investment Kft. az önkormányzattól
 • Négyes metróval kapcsolatos követelések: 8,6 milliárdot követelnek a kivitelezők a BKV-tól
De a lista még hosszan folytatható, a tíz legnagyobb összegért folyó perben összesen több mint 33 milliárd forintról van szó. A milliárdos tételt nem meghaladó, de érdekesebb ügyek közt ott van a Közgép-Strabag-A-Híd-MML konzorcium a Margit híd felújításához kapcsolódó 691 milliós követelése, illetve a szintén Simicska-érdekeltség Mahir Cityposter pere, amelyben a cég 579 millió forintot kér a hirdetőoszlopok károsodásveszélye miatt. 


  Párhuzamosan a fővárosnak is futnak peres követelései, az Alstomtól például az önkormányzat is pereli 8,9 milliárdra a szerelvények késedelmes leszállításáért, a BKV pedig csaknem 150 kisebb horderejű ügyben felperes, ezek között van a sikkasztástól kezdve a rongáláson át a lopásig mindenféle. A fővárosi önkormányzat 1,1 milliárdot követel kartellezésért megbírságol útépítő cégektől, és majdnem közel 1 milliárdot a csepeli szennyvíztisztító kivitelezéséhez kapcsolódó kötbér okán. 

  Forrás: http://index.hu/gazdasag/2016/06/16/tobb_tizmilliard_a_tet_a_fovaros_pereiben/

  Címkék: gazdaság

  Szólj hozzá elsőként!
  Ha tetszett Önnek az olvasmány, bátran ossza meg!
  comments powered by Disqus
  Mégsem váltok országot Válasszon országot!
  Mégsem keresek Keressen rá bármire!
  Bejelentkezés
  Elfelejtett jelszó