csütörtök, június 16, 2016

Az elmúlt napokban jelentősen megviselte a banki részvényeket a befektetők Brexittől való félelme, viszont ha valóban a kilépés mellett döntenek a britek jövő héten, a pénzügyi központnak számító Londonban székelő bankok elvesztik az EU-s útlevelüket és így az unió pénzügyi szektorának körülbelül egynegyede is leválik a szigetországgal együtt. Többen emiatt 10-20 százalékos banki részvényárfolyam-esést várnak, de van, aki teljes tőkepiaci összeomlást és válságot vizionál, ezért az amerikai bankok, az EKB és a brit jegybank is gőzerővel készül arra, hogy a katasztrófának elejét vegyék; a kereskedelmi bankok az EU-s kampányt támogatják, a jegybankok pedig a pénzcsapot egyenesen pénzágyúvá akarják alakítani.The Wall Street Journal azt írja, hogy az európai bankszektor forrásait és nyereségét is megtépázhatja az, ha a jövő héten a britek az EU-s kilépés mellett döntenek. A befektetők aggályát az jelezte, hogy a legnagyobb európai és brit bankok részvényeit követő indexek február óta nem látott mélységekbe estek, az esésük messze túlszárnyalta a többi európai tőkepiaci index esését. A befektetők amiatt kezdtek el aggódni, hogy egyre több közvélemény-kutatás szerint nagyobb az esélye a britek kilépésének, mint annak, hogy bennmaradnak az unióban.

Számos európai bank küzd még mindig jelentős nem teljesítő hitelállománnyal a válság óta, amire egy lapáttal rátettek a szigorú szabályozói intézkedések és a rossz világpiaci növekedési adatok, a britek kilépése miatt a helyzet megoldása tovább tolódhat.Számos banknak kell majd az uniós központját áthelyeznie egy másik európai városba, mivel az uniós "útlevelüket", vagyis azt, hogy brit központtal bárhol az EU-n belül szolgáltathatnak, el fogják veszíteni. A bankok nem nyilatkoztak az amerikai lapnak arról, hogy mit terveznek arra az estre, ha tényleg megtörténik a Brexit, viszont többen is kértek a brit jegybanktól likvid eszközöket úgynevezett repo-ügyleteken keresztül.

Az Express arról ír, hogy Európa befektetői pénzügyi katasztrófától rettegnek, ha a britek elhagyják az uniót, amely miatt az európai szabályozók vészforgatókönyveket készítenek. Az újság szerint ha a britek június 23-án hátat fordítanak az EU-nak, az európai részvénypiacok összeomlanak, mivel a befektetők attól fognak rettegni, hogy az egész unió szétesik. A káosz elkerülése végett az EKB úgy döntött, hogy bármit megtesz azért, hogy feltornázza a piacokat és ezt a szándékát nyilvánosan ki is fejezte. Ha a britek elhagyják az EU-t, az EKB korlát nélküli likviditást fog biztosítani a bankoknak, ami egy olyan lépés lenne, mint amit a szeptember 11-ei terrortámadások, vagy a 2008-as válság után tettek csak meg. Ezen kívül az európai jegybank keze viszont meg van kötve: a kamatok már negatívak, az 1000 milliárd eurós pénznyomda pedig már régóta megy.

Fox Business összeszedte annak az öt amerikai banknak a listáját, amelyeket leginkább megviselheti az, ha az uniónak hátat fordítanak a britek: 

  • A Goldman Sachs 500 000 angol fontot adományozott a Britain Stronger in Europe (vagyis az EU-pártiak) kampánynak, a vezérigazgató, Lloyd Blankfein is nyíltan támogatta a britek EU-s tagságát.
  • A JP Morgan szintén 500 000 fonttal támogatta az EU-pártiakat. Daniel Pinto, az amerikai bank befektetési igazgatója azt nyilatkozta, hogy több ezer munkahelyet költöztetnek Európába, ha a Brexit megtörténik.
  • A Morgan Stanley 250 000 fonttal támogatta a kampányt, emellett kiadott egy tanulmányt, amely szerint a Brexit medvepiacot hozhat Európában. A bank ügyfelei 10-20 százalékos részvénypiaci esésre számítanak, ha a britek kilépnek, a pénzintézet pedig körülbelül 1000 munkahelyet visz Európába az Egyesült Királyságból.
  • A Citigroup 250 000 fonttal segítette az EU-párti kampányt, valamint James Bardrick, a brit üzletág igazgatója a munkatársainak egy belső emailben azt írta, hogy átcsoportosítják a munkahelyek jelentős részét Európába a brit kilépés esetén.
  • A Bank of America vezetői támogatják a szigetország EU-tagságát, a bank azonban nyilvánosan ezt nem tette eddig meg, sőt egyes jelentések szerint a "Brexit" kifejezést is betiltották céges körökben.
Reuters arról ír, hogy a britek üzleti partnerei egyre sűrűbben figyelmeztetik őket amiatt, hogy ha jövő héten az EU elhagyása mellett döntenek, a londoni bankok és pénzügyi intézmények elveszthetik a jelentős bevételt termelő EU-s "útlevelüket". A City of London a világ egyik legnagyobb pénzügyi központja, ahonnan közvetlenül 28 országnak nyújtanak a bankok szolgáltatást egy alacsony költségeket jelentő, egységes rendszer alapján, amit "útlevelezésnek" kereszteltek el. Ha a britek kilépnek, a rendszer elvész és egy újat kell a helyébe léptetni, amit a nulláról kell majd felépítenie az EU-nak és az Egyesült Királyság vezetőinek.

A pénzügyi szolgáltatásokból származik egyébként Nagy-Britannia gazdasági teljesítményének körülbelül 8 százaléka a brit jegybank adatai szerint. Az EU-s pénzügyi szektor bevételének körülbelül negyedét a brit pénzintézetek adják, míg az EU pénzügyi szolgáltatási exportjának körülbelül 40 százalékát. A 358 Nagy-Britanniában működő bankból 80 központja van máshol Európában. Számos japán, amerikai, illetve más Európán kívüli pénzintézet, amely Londonban székel, dönthet úgy, hogy végleg kivonul Európából. Más országokban az EU-n belül a bankok működtethetne leányvállalatot, üzletágat viszont nem, ez viszont jóval költségesebb és macerásabb lenne. Az útleveleiket kilépés esetén csak akkor tarthatják meg a pénzintézetek, ha EU-n kívüli EGT-tagok maradnak, ilyen például Izland, Norvégia, vagy Liechtenstein.

Bloomberg arról ír, hogy a Deutsche Bank elnöke, Paul Achleitner is nyíltan aggódik már a britek EU-s tagsága miatt, szerdai beszédében azt mondta, hogy a Brexit "gazdasági katasztrófa lesz az Egyesült Királyságnak és politikai katasztrófa az EU-nak". A szavazást egy szerencsejátékhoz hasonlította, majd az európai és amerikai populizmust is elítélte.

Címkék: gazdaság

Szólj hozzá elsőként!
Ha tetszett Önnek az olvasmány, bátran ossza meg!
comments powered by Disqus
Mégsem váltok országot Válasszon országot!
Mégsem keresek Keressen rá bármire!
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó