péntek, július 29, 2016

Elég egyetlen szabályt végigvezetni a munkádon és a magánéleteden ahhoz, hogy klasszisokkal magasabb minőséget érhess el mindkettőnél. A bevett, kipróbált, bizonyított módszer szerint a következmények 80 százalékát az okok 20 százaléka adja.A jövedelmek eloszlását kutatta az olasz szociológus és közgazdász, Vilfredo Pareto. A tapasztalatai alapján felállította, és 1896-ban publikálta a 80-20 szabályt. Eszerint a megtermelt javak 80 százaléka a társadalom 20 százalékához kerül. A legtöbb országban máig érvényes Pareto megfigyelése: a leggazdagabb 20 százaléknak jut az összjövedelem 80 százaléka. De ez a szabály nem csak a jövedelem terén alkalmazható, hanem szinte mindenhol. 


Néhány évtizeddel Pareto után, 1940-ben dr. Joseph Juran hasonló megállapításra jutott a minőségügy terén, szerinte a problémák 80 százalékát a hibák 20 százaléka okozza. Mérő László matematikus erre a szabályra olyan példákat is fel tudott sorolni, hogy: az országok lakosságának a 80 százaléka a települések 20 százalékán él, a Föld területének 20 százalékán található az olajmezők 80 százaléka, és így tovább.

Mire jó ez neked?

Ez a Pareto-elv ma már egy tudatosan alkalmazott elv a közgazdaságtan és a menedzsment számos területén. A szabály szerint bármilyen tevékenység 80 százaléka 20 százalék erőfeszítésnek köszönhető. (A következmények 80 százaléka az okok 20 százalékára vezethetők vissza.) Néhány példa, amit gyakran emlegetnek az üzleti szakirodalmak:

 • a panaszok 80 százalékát a hibák 20 százaléka okozza,
 • a cégben lévő problémák 20 százaléka okozza az elmaradt haszon 80 százalékát,
 • az üzletkötők 20 százaléka bonyolítja az üzletek 80 százalékát,
 • a sportoló sikereinek 80 százalékát az edzések 20 százaléka eredményezi,
 • az interneten a linkek 80 százaléka a weboldalak 20 százalékára vezet,
 • és a mobilunkban lévő szereplő nevek közül a hívásaink 80 százaléka a nevek 20 százalékát érinti csak.
Ahhoz, hogy kis energia befektetéssel hatékonyabb legyen a munkád, érdemes megvizsgálni a feladataidat a Pareto-elv szerint. Ha a munkád 20 százaléka eredményezi a pénzügyi megtérülés 80 százalékát, akkor érdemes arról is megközelíteni, hogy mi az, ami hátráltat?

Például a beérkező e-maileknek, és telefonhívásoknak a 20 százaléka csak az, ami valóban fontos, és befolyásolja az eredményeidet, a többi 80 százaléka csak lényegtelen dolgokat tartalmaz, ami nem visz előrébb. De ha jól megvizsgálod a mindennapi munkafolyamataidat, akkor észre veszed majd, hogy mely feladatok a mérleg melyik oldalán állnak. 

Csak a fontosra figyelj? Nem lehet!

Érdemes jól átgondolni, megvizsgálni, és összeírni a feladataidat, majd rangsorolni őket. Utána azt nézd meg, hogy melyek azok a munkafolyamatok, amelyek az eredmény nagy részét hozzák. Ezekre a feladatokra koncentrálj minél többet.

Sok hangzatos sikerkönyv állításával ellentétben az nem vezet célra, hogy csak a legfontosabb 20 százalékra koncentrál az ember, mert nem duplázódik az eredmény, hanem kifejezetten csökken. De ez csak azután következik, hogy ebből a nagyon fontos 20 százalékból kihoztuk a maximumot. A többleteredményhez az vezet, ha a többi összetevőre is marad erőnk a legfontosabb 20 százalék mellett.

Joggal kérdezheted, hogy: akkor mi értelme az egésznek? Amikor ellepnek a feladatok, és rákényszerülsz arra, hogy szelektálj, akkor ez megmentheti a karrieredet, vagy akár a cégedet is.

Forrás: http://www.penzcentrum.hu/karrier/fizetesemelest_szeretnel_kovesd_a_80_20_szabalyt.1050704.html

  Címkék: tippek

  Szólj hozzá elsőként!
  Ha tetszett Önnek az olvasmány, bátran ossza meg!
  comments powered by Disqus
  Mégsem váltok országot Válasszon országot!
  Mégsem keresek Keressen rá bármire!
  Bejelentkezés
  Elfelejtett jelszó