péntek, augusztus 05, 2016

A mexikói Carlos Slim jelenleg a világ negyedik leggazdagabb embere (de volt már az első is pár évvel ezelőtt), aki – mint ahogy a világ Soros Györgyeinek és Bill Gateseinek szokása – elkezdett azon gondolkodni, hogyan lehetne a világ egy sokkal jobb hely, mint most. És meg is találta a választ: A mexikói Carlos Slim jelenleg a világ negyedik leggazdagabb embere (de volt már az első is pár évvel ezelőtt), aki – mint ahogy a világ Soros Györgyeinek és Bill Gateseinek szokása – elkezdett azon gondolkodni, hogyan lehetne a világ egy sokkal jobb hely, mint most. És meg is találta a választ: mindenki csak három napot dolgozzon egy héten!

A milliárdossal, aki a telekom szektorban szedte meg magát, a Bloomberg készített interjút az ötletéről. Slim szerint ahogy a technológia fejlődik, egyre kevesebb konkrét emberi munkára van szükség, ugyanakkor a foglalkoztatottak nem mennek nyugdíjba 50-60 éves korukban, mert azt nem bírná el a nyugdíjrendszer. A megoldás az lenne, ha a munkavállalók ugyanannyi pénzért két nappal kevesebbet dolgoznának, viszont csak később hagynának fel teljesen a munkával. Slim szerint ez a megoldás sok pozitív hatással járna, például:

 • megkímélné az államok és cégek költségvetését a nyugdíjak terhétől;
 • növelné a keresletet a szabadidőre épülő szolgáltatásokban, például a turizmusban és a szórakoztatóiparban;
 • csökkentené az utazás gazdasági és környezeti terheit (mert nem kellene mindennap millióknak ingázniuk munkába és haza);
 • csökkentené a munkanélküliséget, hiszen egy pozíciót több alkalmazottnak kellene betöltenie, hogy azért mindennap menjenek a dolgok;
 • és nem utolsósorban jót tenne az embereknek, akik jobban kiteljesíthetnék magukat, ha csak három napot kellene robotolniuk, a hét többi napján meg tanulhatnának, alkothatnának, lustálkodhatnának – azt tehetnék, amit csak akarnak. 


Felmerül a kérdés, hogy nem csökkennének-e a keresetek a háromnapos munkahét bevezetésével. Slim szerint nem feltétlenül, mert a gazdaság termelőképessége és termelékenysége az automatizációval egyre inkább elszakad az emberi munkától. Igaz, a válaszából úgy tűnik, hogy a milliárdos szerint nem mindegyik cég engedhetné meg magának, hogy csak három napot dolgozzanak a munkavállalói, legalábbis egyelőre nem, vagy nem minden alkalmazott.  De például az ő egyik cégénél, a Telmexnél már bevezették, hogy bizonyos munkakörökben kevesebb napot dolgoznak a kollégák, és Slim szerint működik a rendszer. Egy munkakörben viszont szerinte se működne az elgondolása: főnöke csak egy lehet egy cégnek, akinek heti öt napot minimum vezetnie kell a dolgokat, ha nem többet. Slim szerint azonban ahogy a focicsapatok edzői, a cégek topmenedzserei is viszonylag hamar, pár évente válthatják egymást, így a főnökök pár intenzíven végig főnökösködött év után hamarabb mehetnének pihenni, legalább egy időre.

Forrás: http://index.hu/gazdasag/allas/2016/08/05/a_harom_napos_munkahet_mentheti_meg_a_civilizasciot/

  Címkék: gazdaság

  Szólj hozzá elsőként!
  Ha tetszett Önnek az olvasmány, bátran ossza meg!
  comments powered by Disqus
  Mégsem váltok országot Válasszon országot!
  Mégsem keresek Keressen rá bármire!
  Bejelentkezés
  Elfelejtett jelszó