szerda, március 23, 2016

A magyar középiskolások egynegyede komolya gondolja, hogy külföldre menjen egyetemre. Anglia, Németország és az USA a fő célpontok. Egy közelmúltban végzett kutatás szerint a magyar oktatásban túl sok lexikális tudást kérnek számon, és kevés a készségfejlesztő tantárgy.

Tanulhatnánk a pénzügyekről, kapcsolatokról és olyan dolgokról, amelyek az élethez szükségesek. Ezek mind fontosabbak a lexikális tudásnál – mondta az Engame Akadémai kutatásában résztvevő diák.

Még a csekkfeladás is probléma

A diákok, a tanárok, valamint a szülők többsége is  a különféle pénzügyi ismeretek átadásának, a pénzügyi tudatosságra nevelésnek hiányát említette ki. Jó lenne, ha a diákok az iskolában megtanulhatnák, hogy mire kell figyelni hitelfelvételekor, vagy csekkek befizetésekor.

csekk

Sok az útvesztő

A kutatásban megkérdezett tinik túlnyomó többsége tervezi, hogy érettségi után felsőoktatási intézményben folytatja tanulmányait. A tanulók kétharmada inkább hazai egyetemre szeretne jelentkezni, míg, egynegyedük inkább külföldön folytatná tanulmányait.

A diákok fele arról számolt be, hogy az elmúlt két évben egyáltalán nem kapott az iskolában pályaorientációs támogatást,nem segítette őket senki, hogy a készségeik alapján hol tanuljanak tovább. 

iskolsok vlaszai

Lévai Balázs, az Engame Akadémia vezetője szerint nagyon is fontos, hogy a számukra megfelelő egyetemet válasszák a fiatalok.
Sajnos a hazai diákok többsége továbbra is a kedvenc tantárgya alapján választ pályát.
Szerintünk azonban nem biztos, hogy egy jó matekosból jó közgazdász lesz, vagy egy irodalmat kedvelő diákból elhivatott magyar tanár - mondta Lévai Balázs.

A Top10 pozícióból 8 öt éve még nem is létezett

LinkedIn 2014-es elemzése során 259 millió felhasználójának profilját elemezve vizsgálta meg, hogy mi az a 10 legnépszerűbb pozíció, ami öt évvel korábban még nem is létezett.
A listát a mobilfejlesztők vezetik, első helyen az ios-fejlesztő, másodikon pedig az androidfejlesztő szerepelt.

A dobogó harmadik fokára pedig a korábbiaktól távol eső zumbaoktató került,amit a social media gyakornok követ. Ők azok, akik a különböző közösségi oldalakon kommunikálnak, megosztanak, statisztikákat gyártanak.

zumba oktats

A diákoknak ezért is fontos, hogy fejlesszék készségeiket, hiszen a munkaerőpiac is folyamatosan változik. A diákok kompetenciáinak pontos feltérképezését követő pályaorientáció elengedhetetlen feltétele nemcsak a sikeres hazai vagy külföldi felvételinek, az egyetem elvégzésének, de egy jövőbeli egészséges karriernek is mondta Lévai Balázs.

Szinte teljes az egyetértés a diákok és tanárok között, hogy a mostani középiskolai oktatás elhanyagolja a készségfejlesztést, és80 százalékban a lexikális ismeretek átadására korlátozódik.
A válaszadók fele szerint 50-50 százalék illetné a tényszerű ismereteket és a készségfejlesztést.

Óriási a lemorzsolódás

Az OECD 2014-es oktatással kapcsolatos országtanulmányából kiderül, hogy a magyar fiatalok 54 százaléka ugyan megkezdi felsőfokú tanulmányait, ám mindössze 23 százaléka szerezi csak meg a diplomáját.
A válaszoló fiatalok kétharmada azt mondta, elsősorban itthon szeretnének egyetemisták lenni.

A külföldre vágyó hallgatók célországai évek óta változatlanok. A külföldön tanuló egyetemisták létszáma viszont folyamatosan nő. Az Egyesült Királyságban 2004-ben összesen száz magyar diákot regisztrált az UCAS (Universities and Colleges Admissions Service) ez a szám 2015-ben már meghaladta a hétszázat.

egyetemista dikok

Legtöbben Nagy-Britanniában, az USA-ban, Németországban, a skandináv országokban, Ausztriában és Franciaországban szeretnének egyetemre járni.
Az Engame rákérdezett arra is, miért vonzóbb Párizs vagy Koppenhága Budapestnél. A fiatalok három tényezőt emeltek ki, a kiszámíthatóságot, az oktatás színvonalát, és a külföldi egyetem elvégzését követő magasabb fizetést.

Forrás: 
http://www.origo.hu/gazdasag/20160323-tinik-top-szakmak-ot-eve-meg-nem-is-letezett.html

Címkék:

Szólj hozzá elsőként!
Ha tetszett Önnek az olvasmány, bátran ossza meg!
comments powered by Disqus
Mégsem váltok országot Válasszon országot!
Mégsem keresek Keressen rá bármire!
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó