csütörtök, március 24, 2016

A napokban futott ki utolsó tesztjére az az új hadihajó, amely nemsokára az amerikai haditengerészet tulajdonába kerül. Akkor majd USS Zumwaltnak fogják nevezni, egyelőre csak az egyik legdrágább hadihajóként hivatkoznak rá.A hajót a Bath Iron Works építette, mostani útján már a haditengerészet tagjai is részt vesznek, hogy előkészítsék a hajót az átadáshoz. Amikor ennek a körnek vége, a haditengerészet maga is teszteli a hajót mindenféle tengeri körülmények között, a lehető legvadabb vizekbe is behajózva vele. Ahogy egy magas rangú tiszt fogalmazott, megkeresik a legnehezebb helyeket az óceánban, és odamennek a hajóval.

Az USS Zumwalt gyártása nem volt zökkenőmentes. A hajó 4,4 milliárd dollárba (bő 1200 milliárd forint) kerül, ezzel a legdrágább hajója lesz a haditengerészetnek. Kétszer annyiba kerül, mint a jelenlegi Arleigh Burke osztályú hajók, amelyek az amerikai haditengerészet egyik legkorszerűbb rombolóosztályát alkotják.

A hajót először az 1990-es évek elején kezdték el tervezgetni, a haditengerészet rendelt is 32 darabot belőle. Ahogy nőttek a költségek, úgy csökkent a megrendelt hajók száma, végül három hajóra csökkentették a darabszámot. Volt egy olyan pillanat is, amikor teljesen el akarták meszelni a projektet.

A hajó hatszáz láb hosszú lesz (ez 182,9 métert jelent), 33,5 csomós sebességgel, vagyis 62 km/órával halad majd. Hajtóműje két darab  Rolls-Royce MT30 gázturbina, van benne 2 Rolls-Royce RR4500 gázturbinás generátor és két hajócsavar.

Fegyverzete is impresszív: 20 db négycellás MK 45 függőleges indítóberendezésben lehelyezhető RIM–66 Standard légvédelmi rakéta, RIM–162 ESSM légvédelmi rakéta, BGM–109 Tomahawk robotrepülőgép, RUM–139 VL–ASROC tengeralattjárók elleni rakéta. Ezen kívül van még rajta 2 darab 155 milliméteres AGS ágyú és 2 darab 30 milliméteres Mk 46 ágyú.

Forrás: http://index.hu/tech/2016/03/24/majdnem_kesz_a_legujabb_amerikai_hadihajo/

Címkék:

Szólj hozzá elsőként!
Ha tetszett Önnek az olvasmány, bátran ossza meg!
comments powered by Disqus
Mégsem váltok országot Válasszon országot!
Mégsem keresek Keressen rá bármire!
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó