szerda, május 04, 2016

A Michigani Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a leggazdagabb egy százalék inkább hajlamos részvényei tömeges eladására egy válság jeleit érzékelve, mint mások, írta a Bloomberg.

A gazdasági válság alatt, amikor több, mint 10 billió dollárnyi pénz párolgott el a részvénypiacból, a leggazdagabbak a piaci változékonyság jeleit látva szinte pánikszerű részvényeladásba kezdtek, jóval gyorsabban és nagyobb mértékben, mint mások.

A jelenségre több magyarázat is elképzelhető. Egyfelől, a gazdagoknak egyszerűen több vesztenivalójuk van, vagy úgy láthatják, hogy ők jobb kereskedők, mint a kevésbé gazdag rétegek. Másfelől, a kevesebbet kereső befektetők kevésbé hajlandóak veszteségesen eladni. Ezt a pszichológiai jelenséget "diszpozíciós hatásnak" hívják.
A kutatás alatt a szerzők 273 millió részvény- és kötvény-eladási átvizsgálásának eredményeit hasonlították össze a volatilitási index változásaival. Eszerint csak a Lehman Brothers összeomlásának napján 142 millió dollárnyi részvénytől szabadult meg legfelső 0,1 százalék és 1,7 milliárd dollárnyi értékpapírt adott el az ezt követő tíz napon belül.

"A korábbi képünk a részvénypiacról az, hogy a különböző hírek befolyásolják az árakat, és nem gondolunk rá úgy, mint olyan személyek csoportjára, akik mind egy kissé különböző információval rendelkeznek és különböző módon reagálnak az új fejleményekre" - mondta Daniel Reck, a Michigani Egyetem doktorandusza és a kutatás társszerzője.

Forrás: http://index.hu/gazdasag/2016/05/04/a_leggazdagabbak_hagyjak_el_elsonek_a_sullyedo_hajot_a_valsag_al...

Címkék: gazdaság

Szólj hozzá elsőként!
Ha tetszett Önnek az olvasmány, bátran ossza meg!
comments powered by Disqus
Mégsem váltok országot Válasszon országot!
Mégsem keresek Keressen rá bármire!
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó