péntek, október 17, 2014

Fogalma: A kockázati tőke olyan, tőzsdén nem jegyzett, nagy kockázattal járó tevékenységet folytató vállalatok számára külső forrásból nyújtott tőkebefektetés, amelynek célja, hogy bevonásával biztosítsák a vállalkozás további fejlődését, illetve a vállalkozások következő fejlettségi szakaszba való eljuttatását, azaz olyan tőke:

•             amelyet hivatásos finanszírozó, illetve pénzügyi közvetítő fekteti be
•             a tőkebefektetéssel a befektető jelentős üzleti kockázatot vállal
•             a befektető a tőkebefektetése után magas hozamot vár el
•             a vállalkozás számára pénzügyi segítséget nyújt, amelyért cserébe
               tulajdonosi részesedést kap a vállalkozásban

•             a befektető pénzügyi támogatáson felül szakmai tudásával is segíti a vállalkozást.
 
Forrás: EVCA Yearbook 1990 )
Forrás: http://vallalkozasfejlesztok.bloglap.hu  

A kockázati tőke a nagy növekedési potenciállal rendelkezőnek tekintett vállalkozások korai növekedési szakaszának saját tőke finanszírozásához kapcsolódik. A kockázati tőke keresletét jellemezően a növekedési potenciállal, de a tőkepiacokhoz való korlátozott hozzáféréssel rendelkező vállalkozások teremtik, míg a kockázati tőke kínálata a befektetett tőkének potenciálisan átlag feletti hozamaiért magas kockázatot vállaló befektetőktől származik. (EU iránymutatás, 2006/C 194/02) A kockázati és magántőke befektetők olyan vállalkozásokat keresnek, amelyek: rendelkeznek kutatásokon vagy újításon, vagy más, valós alapokon nyugvó, versenyelőnyt és átlagot meghaladó növekedési lehetőséget magában hordozó üzleti tervvel. Ezen felül igen fontos, hogy rendelkezzenek tapasztalt menedzsmenttel, amely az üzleti tervet meg is tudja valósítani. Típusai: Korai fázisban történő befektetések
– (Early stage) Magvető tőke – (seed capital) A kezdeti vállalkozási koncepció tanulmányozására, értékelésére és kidolgozására az induló szakaszt megelőzően nyújtott finanszírozás
Induló tőke– (start up)
Termékfejlesztésre és kezdeti marketingre nyújtott finanszírozás olyan vállalkozásoknak, amelyek terméküket még nem értékesítették üzletszerűen és nem termelnek nyereséget
Későbbi fázis finanszírozása – (later stage)

Növekedési tőke – (expansion) Vállalakozásnak a növekedéshez vagy bővüléshez biztosított finanszírozás, amelynek célja a termelési kapacitás növelése, a piac- vagy termékfejlesztés, illetve a pótlólagos működő tőke biztosítása, függetlenül attól, hogy a vállalat nyereséges-e vagy sem.
Kivásárlás – (buy out) Egy vállalkozás létező részvényeinek megvásárlása egy másik magán vagy kockázati tőkebefektető tulajdonostól Miért vonzó a kockázati tőkebevonás?
- Nagyobb lendületet ad a vállalkozásnak A magántőke befektető kilépéséig a befektetett tőke a társaság érdekeit szolgálja. Biztos és rugalmas alapot teremt a növekedési és fejlődési tervek megvalósításához A befektetést nem kell visszatéríteni, annak értéke és megtérülése a vállalkozás sikerétől függ. Ha a vállalkozás fizetőképessége vagy üzleti kilátásai veszélybe kerülnek, a magántőke befektető mindent megtesz annak érdekében, hogy a helyzetet megfordítsa és a vállalkozást újra nyereségessé tegye. Egy valódi üzlettárs, amely osztozik a kockázatokban és részesedik a nyereségből, miközben praktikus tanácsokkal segíti elő az Ön vállalkozása sikerességét. 
Jeremie kockázati tőkeprogram
Célcsoport: KKV – k a közép-magyarországi régión kívül A célvállalat és a hozzá kapcsolható érintett vállalkozások együttes árbevétel egyik évbe sem lehet több 1,5 milliárd forintnál Max. 5 év működési múlt Általános megkötések (pénzintézeti tevékenység, szén. És acélipar, hajógyártás, köztartozás mentesség, nehéz helyzetben lévő vállalkozás, stb.) Befektetési korlátok: Befektethető maximális összeg 1,5 m€ / év / célvállalat, követő befektetés maximum három alkalommal Innovatív és start-up befektetési kötelezettség, ahol az innovatív befektetés esetében feltétel, hogy valamilyen szellemi termék piacra juttatását végezze a célvállalat Támogatás halmozódás – a tőkeprogramban részvevő vállalkozás a befektetés első három évében ha egyéb támogatást kíván igénybe venni, a maximálisan megengedett támogatási intenzitást 20%-al csökkenteni kell.  
Forrás: http://dbh-investment.com/hu/
Forrás: http://vallalkozasfejlesztok.bloglap.hu/


Címkék:

Szólj hozzá elsőként!
Ha tetszett Önnek az olvasmány, bátran ossza meg!
comments powered by Disqus
Mégsem váltok országot Válasszon országot!
Mégsem keresek Keressen rá bármire!
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó