péntek, március 27, 2015

A találmány finanszírozás új, valamilyen innovációs folyamat eredményeként létrejövő szellemi vagy fizikai termék, szolgáltatás pénzügyi igényeinek biztosítása.

A finanszírozási területek közt a legnagyobb bizonytalanság itt lelhető fel, nemcsak maga a találmány kifejlesztése, sikeres realizációja jár bizonytalansági faktorokkal, de a találmány későbbi profitabilitása, esetleges piacra dobása is.
Ágazattól függően lehetséges a pályázatok útján történő finanszírozás is az adott időszak pályázati kiírásaitól függően.
A terület bizonytalanságából fakadóan olyan alternatív finanszírozási formák nyertek teret, mint például a közösségi finanszírozás (crowd funding). Ebben a rendszerben a befektető nem veszthet nagyot, hiszen befektetése nem nagymértékű. Tömeges, kis összegű befektetésekből áll, melyért cserébe a befektető a finanszírozott terméket vagy szolgáltatást kapja, vagy részesedést a vállalkozásból. Az egy személyre jutó ráfordítás mértéke alacsony, a megtérülés is általában alacsony (későbbi nagysikerű cégeknél nem feltétlen) viszont alternatív módot kínál a találmány finanszírozására. Olyan ötletek kerülhetnek így megvalósításra, melyeket hagyományos módon nem támogattak volna, hiszen kisszámú nagybefektetések esetén a magas kockázat miatt a külső finanszírozás nem jött létre. Elengedhetetlen kelléke a közösségi finanszírozásnak, hogy legyen egy platform, ahol az ötletgazdák és a támogatni kívánó egyének egymásra találhassanak. E célokra általában internetes honlapok szolgálnak.


Címkék: találmány, innováció, finanszírozási formák, kis összegű befektetések

Szólj hozzá elsőként!
Ha tetszett Önnek az olvasmány, bátran ossza meg!
comments powered by Disqus
Mégsem váltok országot Válasszon országot!
Mégsem keresek Keressen rá bármire!
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó