kedd, május 17, 2016

Az IBM Watson szoftverre épült az a tanársegéd, aki öt hónapon keresztül intézte a Georgiai Műszaki Egyetem hallgatóinak ügyeit.

A Georgiai Műszaki Egyetem hallgatóinak fel sem tűnt, hogy öt hónapig valójában egy mesterséges intelligencia volt az egyik tanársegéd. A Jill Watson névre keresztelt robot az IBM Watson szoftverére épült, és tesztelési céllal vetette be az egyetemen Ashok Goel professzor.

Jill Watson végzős diákoknak segített intézni az ügyeiket január óta. E-mailes és fórumos üzenetekre válaszolt, és még időpontokra is figyelmeztette a hallgatókat.

A diákok elmondása szerint a digitális asszisztenstől érkező levelek hétköznapi és pontos üzeneteknek tűntek, sokszor még szlenget is használt.A dolog egyáltalán nem tűnt fel nekik, viszont gyanúsnak tartották, hogy a levelekre mindig pár percen belül választ is kaptak. Az egyik diák arra tippelt, hogy egy egyszerű, barátságos tanársegéd lehet, aki épp a doktoriját írja.

Jill Watsont az egyetem kutatói készítették fel a feladatra, mielőtt élesben bevetették.

Ehhez több mint 40 ezer bejegyzést tápláltak belé a hallgatói fórumokból,
ebből tanulta meg a szoftver, hogy mi lehet a megfelelő válasz egyes kérdésekre.

A diákok egy félévben általában tízezer bejegyzést is írnak az egyetem fórumára, ezért a rutinszerű válaszadás jelentős időt von el az oktatóktól. A kísérletet szeretnék később is megismételni.

Forrás: http://www.origo.hu/techbazis/20160513-nem-tunt-fel-a-diakoknak-hogy-egy-robot-a-tanarseged.html

Címkék: technika

Szólj hozzá elsőként!
Ha tetszett Önnek az olvasmány, bátran ossza meg!
comments powered by Disqus
Mégsem keresek Keressen rá bármire!