csütörtök, május 19, 2016

Az amerikai dollár a világ legszélesebb körben használt és elfogadott fizetőeszköze, az amerikai jegybank, a FED szerint összesen 1400 milliárdnyi van belőle jelenleg forgalomban. Ebből kb. 210 milliárdról tudja a jegybank, hogy hol van: a saját tartalékában, más bankoknál vagy hétköznapi forgalomban az amerikaiak zsebében, boltok pénztárgépeiben és páncélszekrényekben. A maradék 85 százalék, közel 1200 milliárd dollár hollétéről viszont senkinek sincs pontos információja.Már önmagában a 210 milliárdos aktív amerikai készpénzállomány is elég meghökkentő adat: ez az összeg kevesebb, mint a világ három leggazdagabb emberének – Bill Gates, Amancio Ortega, Warren Buffett – összvagyona. Persze aki már járt Amerikában, az tudja, hogy arrafelé az emberek nagyon-nagyon ritkán használnak készpénzt, szinte minden meg lehet oldani kártyával – ami ráadásul kényelmesebb is –, vagy ha nagyon kell, akkor csekkel. Annál érdekesebb a hiányzó dollárhegy kérdése.


Az eltűnt dollárok egy részét mindenképpen a szervezett alvilágban kell keresni. Ez egészen logikus, hiszen a készpénz útja lekövethetetlen, ellenőrizhetetlen, így optimális az illegális ügyletek kifizetéséhez. Csak a drogkereskedelem százmilliárd dolláros nagyságrendű üzlet, és a működéséhez elengedhetetlen a készpénz használata. Szakértők szerint a hivatalos szervek számára láthatatlan 1200 milliárd dollárnak nagyjából a tizede foroghat a bűnözők üzemeltette árnyékgazdaságban.

Az eltűnt dollárok legnagyobb részét a közgazdászok külföldön sejtik. Egyrészt egy sor ország használja a dollárt félig vagy egészen hivatalos fizetőeszközként, ilyen például Ecuador vagy Panama. Az ezekben a gazdaságokban forgó összegnél is nagyobbnak becsülik viszont azt a dollármennyiséget, amit a világ minden táján készpénztartalékként használnak az emberek, mert jobban bíznak benne, mint a saját országuk valutájában. Csak Oroszországban 80-100 milliárd közé teszik a rejtett dollárkészletet, vagyis az amerikaiaknak alig kétszer annyi kézzel fogható dollárjuk van, mint az oroszoknak.Fura módon ez a jelenség az amerikai jegybanknak kimondottan kedvező. A jegybank, ha növelni akarja a kereskedelemben forgó pénz mennyiségét, kincstárjegyet vásárol a bankoktól; ilyenkor több zöldhasú lesz forgalomban, és kevesebb kincstárjegy. Namost: minél több dollár van forgalomban, annál több kincstárjegye van a FED-nek, ezek pedig – a dollárbankókkal ellentétben – kamatoznak. Ha tehát valaki dollárban, méghozzá készpénzben tartja a megtakarítását, tulajdonképpen kamatmentes kölcsönt nyújt az amerikai jegybanknak.

A FED egyébként időnként alaposan megszívatja a nem feltétlenül legális forrásból származó pénzüket dollárban tartókat, ilyen volt például az 1000 és az 500 dolláros bankjegyek kivonása a forgalomból az 1960-as években.

Forrás: http://index.hu/tudomany/til/2016/05/19/1200_milliard_dollar_keszpenz_hianyzik_amerikabol/

Címkék: pénz

Szólj hozzá elsőként!
Ha tetszett Önnek az olvasmány, bátran ossza meg!
comments powered by Disqus
Mégsem keresek Keressen rá bármire!