szerda, június 01, 2016

A német kormány és a tizenhat tartományi vezetés megállapodást kötöttek arról, hogy mostantól mérséklik és felső határhoz kötik az új zöldenergia-források hálózatra kapcsolásának ütemét.

Erre azért volt szükség, mert az államilag támogatott óriási megújulóenergia-boom miatt egyrészt nagyon megnőttek az áramköltségek, másrészt a gyors bővülés hatalmas terhelést rótt a hálózatokra. Ennek egyebek mellett az az oka, hogy jóval nehezebb szabályozni a termelést, mint a hagyományos energiaforrások (erőművek) esetében, és az időjárási körülmények fényében elég nagy kilengések lehetnek a kibocsátásban. 
Az ügy fontosságát jelzi, hogy személyesen Angela Merkel kancellár tárgyalta meg a dolgot a 16 tartományi vezetővel, az egyeztetések pedig a hajnali órákig elnyúltak.

A most elfogadott kompromisszum szerint évi 2,8 gigawattban korlátozták az éves szinten hálózatra kapcsolható új, szárazföldi szélenergia-kapacitást mértékét. További korlátozások vonatkoznak ezen túl az észak-németországi tartományokra, mert itt már eleve nagy a szélenergia részaránya, ami nagyon megterheli az elektromos hálózatot.

Németországban 2014-ben az áramtermelés 28 százalékát adták a megújuló források, tavalyra ez a szám 30 százalék fölé nőtt. A kormány 2025-re 40-45 százalékot szeretne elérni. Ez a cél nem változott, most azért kell egy kicsit behúzni a féket, hogy ne lőjenek túl rajta.

Forrás: http://index.hu/gazdasag/2016/06/01/vissza_kell_fogni_a_zoldenergia_utemet_nemetorszagban/

Címkék: gazdaság

Szólj hozzá elsőként!
Ha tetszett Önnek az olvasmány, bátran ossza meg!
comments powered by Disqus
Mégsem keresek Keressen rá bármire!