péntek, november 18, 2016

A nagy áruházláncoknak nem okoz majd problémát a kormány béremelési terve, a kisebb üzletek viszont nem biztos, hogy ki tudják gazdálkodni az emelést - ezt nyilatkozta a Világgazdaságnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.Varga Mihály egy hete jelentette be, hogy a kormány a bértárgyalásokon a minimálbér 15 százalékos és a garantált bérminimum 25 százalékos emelését javasolja 2017-től. Vámos szerint ennek az lesz a hatása, hogy 
ezrével zárhatnak majd be a kisebb üzletek, ha többet kell fizetniük a dolgozóknak.

Az OKSZ főtitkára azt mondta, a nagyobb áruházláncok (a külföldi tulajdonúak és magyar franchise üzletek egy része) már most is havi bruttó 250-300 fizetést adnak a dolgozóiknak, miközben a kereskedelemben 160 ezer bruttó az átlagfizetés. Ez persze nem azt jelenti, hogy a nagy láncoknak adott esetben ne okozna gondot az emelés, de biztosan ki tudják gazdálkodni azt. 


Ezzel szemben a kisebb üzleteknek, főleg az élelmiszerboltoknak nagyon nehéz lesz majd előteremteni  béremelésre valót. Ráadásul az eladók egy részének, például henteseknek, kozmetikusoknak, szakbolti eladóknak a garantált bérminimumot kell megfizetniük.

Forrás: http://index.hu/gazdasag/allas/2016/11/18/kisbolt-apokalipszist_hozhat_a_minimalber-emeles/

Címkék: gazdaság

Szólj hozzá elsőként!
Ha tetszett Önnek az olvasmány, bátran ossza meg!
comments powered by Disqus
Mégsem keresek Keressen rá bármire!