kedd, augusztus 15, 2017

Új gyógymódot fejlesztettek ki az Ohio Állami Egyetem kutatói: egy körömnyi méretű kis eszköz a sérült bőrfelületre helyezve azonnal gyógyítani kezdi a sebet – írja a USA Today.

Bár a felfedezés tudományos bombahír, a módszert nem ezért hívják TNT-nek, hanem mert ez az angol rövidítése a magyarul szövet nanotranszfekciónak (tissue nanotransfection) fordítható eljárásnak. A módszer áttörést jelent, mert ez az első alkalom, hogy élő szervezetben programoztak át sejteket. Az eszköz lényegében egy apró szilíciumcsip, amely az érintkezéskor genetikai kódot fecskendez a bőrsejtekbe, és ezzel olyan más típusú sejtekké alakítja át azokat, amelyek a sérülések gyógyításában játszanak fontos szerepet. (Ezt a sejtátalakítást hívják transzfekciónak.)

A laboratódiumi tesztek során például sérült egerek lábát három hét alatt teljesen meggyógyította azzal, hogy érrendszeri sejtekké alakította át a bőrsejteket. A módszer ugyanakkor nemcsak bőrsejtek átalakítására használható, gyakorlatilag bármilyen sejttípus regenerálódását segítheti. Egy másik kísérletben egy sztrókot kapott egér agyműködését sikerült helyreállítani vele.

 A módszer előnye, hogy más sejtterápiás próbálkozásokkal ellentétben nincs ismert mellékhatása, maga a kezelés mindössze egy másodperc, a kis lapkát pedig könnyű hordozni és sokáig eláll. Mivel bárhol alkalmazható, a kár életmentő is lehet, mert gyors segítséget jelenthet autóbeleset elszenvedőknek vagy akár a harctéren megsérült katonáknak.

 A TNT egyelőre arra vár, hogy az amerikai gyógyszerengedélyeztetésért felelős FDA is rábólintson, de az eljáráson négy éve dolgozó csapat vezetője, Chandan Sen szerint várhatóan még idén elkezdhetik az emberi teszteket.

Forrás: http://index.hu/tudomany/egeszseg/2017/08/10/erintessel_gyogyit_egy_koromnyi_genkutyu/

Címkék:

Szólj hozzá elsőként!
Ha tetszett Önnek az olvasmány, bátran ossza meg!
comments powered by Disqus
Mégsem keresek Keressen rá bármire!