csütörtök, november 17, 2016

Az indiai kormány adni akart egy hatalmas pofont a korrupciónak és az adóelkerülésnek, de egyelőre csak az ország gazdaságának sikerült beverni egy hatalmasat. A gazdasági kifehérítése végett ugyanis elég drasztikus megoldáshoz nyúltak: kivonták a két legnépszerűbb bankjegyet a forgalomból. Az emberek erre pánikba estek, a gazdaság behúzta a kéziféket, a helyzet már-már áruhiánnyal fenyeget. A dologban ennek ellenére mégis van logika, kérdés, hogy megéri-e pár hétre visszatérni a középkorba a szebb és korrupciómentesebb jövő amúgy elég ingatag reményében.

Tovább olvasom

Címkék: gazdaság

Szólj hozzá elsőként!
csütörtök, október 27, 2016

A Földön élő gerinces fajok populációi 58 százalékkal szorultak vissza, míg az édesvizekben megfigyelt populációk 81 százalékos csökkenést mutatnak az 1970-es adatokhoz képest - derült ki a Természetvédelmi Világalap világszerte csütörtökön megjelent Élő bolygó jelentéséből (Living Planet Report).

Tovább olvasom

Címkék:

Szólj hozzá elsőként!
szerda, augusztus 31, 2016

Mivel tudhat többet az az osztrák vagy svájci bolti eladó, aki ugyanannál a cégnél háromszor-ötször annyit keres, mint a teljesen azonos munkát végző magyar kollégája? És általában véve miért magasabbak a bérek nyugaton, amikor semmivel sem szebbek, jobbak vagy okosabbak az ott élők? A dolog nyitja a termelékenység, ami sajnos Magyarországon nagyon alacsony, ezért pedig eltérő mértékben ugyan, de mindenkit felelősség terhel.

Tovább olvasom

Címkék: gazdaság

Szólj hozzá elsőként!
csütörtök, június 16, 2016

Az elmúlt napokban jelentősen megviselte a banki részvényeket a befektetők Brexittől való félelme, viszont ha valóban a kilépés mellett döntenek a britek jövő héten, a pénzügyi központnak számító Londonban székelő bankok elvesztik az EU-s útlevelüket és így az unió pénzügyi szektorának körülbelül egynegyede is leválik a szigetországgal együtt. Többen emiatt 10-20 százalékos banki részvényárfolyam-esést várnak, de van, aki teljes tőkepiaci összeomlást és válságot vizionál, ezért az amerikai bankok, az EKB és a brit jegybank is gőzerővel készül arra, hogy a katasztrófának elejét vegyék; a kereskedelmi bankok az EU-s kampányt támogatják, a jegybankok pedig a pénzcsapot egyenesen pénzágyúvá akarják alakítani.

Tovább olvasom

Címkék: gazdaság

Szólj hozzá elsőként!
Mégsem keresek Keressen rá bármire!