szerda, augusztus 03, 2016

Hol van Bill Gates vagy Warren Buffett gazdagsága az egyik 14. században élt nyugat-afrikai uralkodóhoz, Musa Keitához képest, aki a Forbes becslései szerint a valaha élt leggazdagabb ember volt a világon, mai árakon 400 milliárd dolláros vagyonával? Aranyból és sóból gazdagodott meg és a mekkai zarándoklata során annyit költött Egyiptomban, hogy az általa okozott inflációt 20 évig nem heverte ki az arab világ akkori legnagyobb gazdasága - írja a Barron's.

Tovább olvasom

Címkék: történelem

Szólj hozzá elsőként!
csütörtök, július 28, 2016

A japán Funai Electric júliusban bejelentette, hogy felhagynak a VHS lejátszók, közismertebb nevén a videomagnók gyártásával. Ők voltak az utolsó cég, akik ezzel foglalkoztak; a világ legnépszerűbb filmes formátuma hivatalosan is nyugdíjba vonult. A VHS elhozta a tartalomfogyasztás szabadságát, a perifériára szorult műfajok elsődleges adathordozója volt – és itt jelentek meg az első HD filmek is.

Tovább olvasom

Címkék:

Szólj hozzá elsőként!
kedd, április 26, 2016

Ha nem fogadjuk el a változásokat, akkor informatikai forradalom harmadik hullámáról is lecsúszik Európa. Azzal az észt EP-képviselővel beszélgettünk, aki januárban azt üzente a taxisoknak, hogy ne tüntessenek, mert saját magukkal szúrnak ki.

Tovább olvasom

Címkék: internet

Szólj hozzá elsőként!
péntek, április 01, 2016

Vajon miért várták meg a japánok a második világháború végén az atombombát? Miért nem adták meg magukat, amikor a németek már rég kapituláltak, a haditengerészetük le volt nullázva, és semmi esélyük nem volt az amerikaiakkal szemben? Ezt a minden racionalitást felülbíráló, az utolsó csepp vérig küzdést előíró szamuráj-mentalitással szokás indokolni, de a valóság ennél kicsit azért árnyaltabb volt, és nagy szerepe volt benne egy tragikus fordítási hibának is.

Tovább olvasom

Címkék:

Szólj hozzá elsőként!
Mégsem keresek Keressen rá bármire!