péntek, március 27, 2015

A projekt céljainak realizálásához szükséges pénzügyi források előteremtése a projekt finanszírozás.

Alapvető karakterisztikája az időbeli behatároltság, egy meghatározott idejű vagy legalábbis meghatározott kimenetelű megbízás költségeinek fedezetéről szól. Amennyiben a projekt kimeneteleként létrejön új gazdasági szervezet, új vállalkozás, akkor finanszírozási formája is megváltozik, hiszen ekkor egy fenntartható vállalkozás menedzselése a cél.
Amennyiben vállalkozáson belüli projektről van szó, akkor a vállalkozás finanszírozási forrásainak megfelelő elosztásával a projekt finanszírozása is megoldottá válik. Lehetséges a projekteket külső vállalkozással vagy partnerrel kooperációban végezni, így több fél forrásai vehetők igénybe.
A projekt finanszírozásának kockázatelemzése során a vállakozásokéhoz hasonló pénzügyi terv készítése ajánlott magára a projektre vonatkozóan, mely alapján a várható jövedelmezőség kiszámítható.
Projekt finanszírozásra a kereskedelmi bankok külön hitel konstrukciókat ajánlanak, mely során nem az anyavállalat, hanem a projekt jövedelmezőségét tekintik elsődlegesnek. E hitelek általában nagyszabású beruházások véghezvitelét célozzák meg, kisebb projekteket vállalaton belül hatékonyabb kivitelezni a vállalati fix költségek miatt (pl:adminisztráció, könyvelés, stb.).


Címkék: projekt, finanszírozás, hitel, jutalék

Szólj hozzá elsőként!
Ha tetszett Önnek az olvasmány, bátran ossza meg!
comments powered by Disqus
Mégsem keresek Keressen rá bármire!