péntek, március 27, 2015

A vállalkozás finanszírozás a vállalkozás értékteremtő folyamatának biztosításához, működéséhez szükséges pénzügyi források megteremtését, azok megfelelő allokációját jelenti, így kialakítva a fenntartható vállalkozás finanszírozás folyamatát.

A finanszírozási stratégiát szükséges a vállalati stratégiához igazítani, a vállalati missziót és víziót egyaránt kell szolgálnia.
A sikeres vállakozás finanszírozás alkalmazkodik a vállalkozás életpályájához, ez alapján különböző lehetőségek állnak rendelkezésre. Vállalat induláskor a felmerülő költségek szükségszerűen felülmúlják a bevételeket, melyek az alapításhoz képest időben késleltetve realizálódnak a legtöbb esetben. Ebben a szakaszban tehát kockázatos befektetés maga a vállalat finanszírozás, mely (mint minden egyéb szakaszban) történhet belső vagy külső forrásból. A tőkeemelés minden szakaszban, így itt is alkalmazható finanszírozási forma. Külső forrás bevonása esetén felmerülhet az ún. üzleti angyal szereplő, aki magas kockázat mellett is rendelkezésre bocsátja a hiányzó forrást.
A kezdeti veszteségek után a profit termelés időszakában már pozitív eredmény várható, a befektetési, finanszírozási kockázatok jelentősen csökkennek. Finanszírozási lehetőségként megjelenik a  banki hitelezés, az esetleges tulajdonosi expanzió, a kockázati tőke.
A piaci részesedés és a termék ismertségének növekedésével, illetve az empirikus tapasztalatok nyújtotta hatékonyságnövekedéssel a profitráta a gyors (exponenciális) növekedés időszakában az eddigiek többszörösére nőhet. Megjelenhet az eddigiek mellett a tőzsdei jegyzés is mint finanszírozási lehetőség, ekkor már a külső forrásigény a profithoz képest jelentősen alacsonyabb, mint az első két szakaszban.
A növekedés lelassul az érettség időszakában, továbbra is nyereséges a vállalkozás, de növekedése közel sem olyan nagymértékű, mint korábban. Tőkeemeléssel, bankhitellel, illetve részvénykibocsátással lehet a felmerülő pénzügyi igényeket kielégíteni.
Az említett szakaszok ideális vállalati életpályát mutatnak be, sok esetben a vállalat fennállása csak néhány szakaszt ér meg, majd hanyatlásba fordul.


Címkék: vállalat, finanszírozás, hitel, profit

Szólj hozzá elsőként!
Ha tetszett Önnek az olvasmány, bátran ossza meg!
comments powered by Disqus
Mégsem keresek Keressen rá bármire!