péntek, március 27, 2015

A tapasztalati úton szerzett üzleti titok vagy kutatás-fejlesztési tevékenységek során feltárt tudás ( tehát a know-how) finanszírozásának megoldását jelenti.

Az információs társadalomban maga az információ és az azt értelmezni tudó tudás jelenti a legfőbb értéket, így a sikeres vállakozás számára a humántőke mellett az egyéni know-how adja az alapvető versenyelőnyt. Know-howként megjelenhet a technológia, gyártási folyamat, tudás a piaci szegmensről, termékekről, üzletvitelről, egyes vállalati funkciók ágazatspecifikus menedzseléséről.
Ennek finanszírozása időben hosszabb távú folyamatot jelent, hiszen akár tudományos kutatás, akár maga az üzleti tevékenység felfutása szükséges hozzá, nem lehet meghatározott időkeretet szabni feltárásához. A vállalkozás finanszírozáshoz hasonlóan itt is lehetséges tulajdonosi vagy üzleti partneri finanszírozás. Hitelezési tevékenység erre a területre specifikusan  nem irányul, de egyéni konstrukció kidolgozása is elképzelhető.
Oktatási intézménnyel történő együttműködés során költségvetési támogatás is igénybevehető a kutatási projektekre, melyeknek végső soron a vállalkozás számára hasznosítható know-how lesz az eredménye. Amennyiben nem mi magunk akarjuk feltárni ezt a tudást, abban az esetben a know-how meg is vehető, amit a számos sikeresen működő franchise rendszer jól példáz. A franchise szerződések keretében alapvetően a know-how és a brand kerül eladásra egy önálló vállalkozás számára, melynek finanszírozásához már akár banki hitel vagy befektetői forrás is felhasználható.


Címkék: know-how, innováció, hitel, profit, technológia

Szólj hozzá elsőként!
Ha tetszett Önnek az olvasmány, bátran ossza meg!
comments powered by Disqus
Mégsem keresek Keressen rá bármire!