péntek, március 27, 2015

A találmány finanszírozás új, valamilyen innovációs folyamat eredményeként létrejövő szellemi vagy fizikai termék, szolgáltatás pénzügyi igényeinek biztosítása.

A finanszírozási területek közt a legnagyobb bizonytalanság itt lelhető fel, nemcsak maga a találmány kifejlesztése, sikeres realizációja jár bizonytalansági faktorokkal, de a találmány későbbi profitabilitása, esetleges piacra dobása is.
Ágazattól függően lehetséges a pályázatok útján történő finanszírozás is az adott időszak pályázati kiírásaitól függően.
A terület bizonytalanságából fakadóan olyan alternatív finanszírozási formák nyertek teret, mint például a közösségi finanszírozás (crowd funding). Ebben a rendszerben a befektető nem veszthet nagyot, hiszen befektetése nem nagymértékű. Tömeges, kis összegű befektetésekből áll, melyért cserébe a befektető a finanszírozott terméket vagy szolgáltatást kapja, vagy részesedést a vállalkozásból. Az egy személyre jutó ráfordítás mértéke alacsony, a megtérülés is általában alacsony (későbbi nagysikerű cégeknél nem feltétlen) viszont alternatív módot kínál a találmány finanszírozására. Olyan ötletek kerülhetnek így megvalósításra, melyeket hagyományos módon nem támogattak volna, hiszen kisszámú nagybefektetések esetén a magas kockázat miatt a külső finanszírozás nem jött létre. Elengedhetetlen kelléke a közösségi finanszírozásnak, hogy legyen egy platform, ahol az ötletgazdák és a támogatni kívánó egyének egymásra találhassanak. E célokra általában internetes honlapok szolgálnak.


Címkék: találmány, innováció, finanszírozási formák, kis összegű befektetések

Szólj hozzá elsőként!
Ha tetszett Önnek az olvasmány, bátran ossza meg!
comments powered by Disqus
Mégsem keresek Keressen rá bármire!